Kan du brodere?

Broderiets historie går langt tilbage og er sandsynligvis den tekstilkunst, der er mest afvekslende. Her tænkes især på den frie syning. Det eneste redskab der er brug er en nål.

Materialet er stof til at sy på. Det kunne især være silke, fløjl, lærred, bomuld eller skind. Tråden var af silke, uld, hør, bomuld, guld- eller sølvindvirket tråd. Der kunne være mange perler på broderierne. Fra middelalderen, renæssancen og barokken er der bevaret mange fornemme broderier. Især senmiddelalderens broderier er enestående både i teknik og tegning.

Vi har kun få overleveringer, der fortæller os om samtidens betegnelser for broderierne. I det hele taget har kvinderne ikke efterladt sig andre kilder eller spor end selve broderierne. Der er ingen beretninger f.eks. om, hvor kvinderne har fået mønstrene og motiverne fra. Vi ved ikke, om de har tegnet af efter hinanden, eller om der var særligt tegnekyndige, der udførte arbejder for andre. Vi ved heller ikke mere om symetoderne end det, vi kan se os til. Ved analyser af bevarede broderier og dragtdele kan man finde ud af meget, men det er en lang og trang vej, og det er nemt for eftertiden at overse detaljer, som kan have haft stor betydning for kvinderne dengang.

Til dig der aldrig har broderet før, er den bedste måde at lære at brodere at bede nogen som kan brodere om hjælp. Se på når han eller hun broderer og hav gerne nogen ved din side, som du kan spørge, hvis du støder på problemer eller har spørgsmål.

 

Tips og tricks til broderi

  • Rene hænder giver et rent broderi!
  • Hvis garnet snor sig, lad nålen hænge løst ned mod gulvet og lad den selv sno sig op.
  • Brodér altid alle korssting i samme retning.
  • Sting op mod hinanden skal berøre hinanden, altså broderer man dem i samme hul.
  • Husk: farvefoto er et godt referencebillede.
  • Hvis arbejdet indeholder perlegarn eller metallicgarn, er det nemmest at brodere med kortere tråde af disse garner, disse skal ikke deles.

Christina Løvfall Hansen